Blog

19 Temmuz 2017

Yeni Katılımcılarımız İçin Öneriler

Nasıl Bir Ayakkabı:

Doğa yürüyüşlerinde ayakkabı oldukça önemli bir malzemedir. Arazide size konforlu bir yürüyüş sağlayacak yürüyüş botunuzu iyi seçmelisiniz. İlk kez yürüyecekler ve bu donanıma sahip olmayanlar için ayaklarını saran şehir botları da şimdilik önerilebilir. İlerleyen zamanda ihtiyaç ve tecrübenize göre uygun bir yürüyüş botu seçebilirsiniz. Bileğinizi koruyamayacak bir spor ayakkabı yerine, yeni katılımcıların yüksek bileklikli bir şehir botu tercih etmeleri daha uygun olacaktır.

Kıyafet:

Yaz ve kış yürüyüş konforunuz için ilk sırada önerilecek malzemeler termal içliklerdir. Kuru ve sıcak kalabilmek için çok önemlidir. Eğer bir termal içliğiniz yoksa ve iç katman kıyafetleriniz pamuklu çamaşırlar ise, terinizle ıslandığında sizi sıkıntıya sokacaktır,  vücudunuz ve çamaşırınız nemli olacak ve size ısı kaybettirecektir. Bu durumda hiç yoktan dönüş yolunda kuru bir seyahat için birer yedek çamaşırı yanınızda götürün, arabada bırakır, dönüş yolunda giyersiniz.

Her an değişebilecek hava koşulları dolayısıyla incelerek soğumak ve kalınlaşarak ısınmak için  kat kat giyinme prensibi ile giyininiz. Tek kalın bir mont yerine farklı kalınlıklarda kat kat giyebileceğiniz bir kıyafet , sizin için çok daha uygun olacaktır.  Varsa polar diye bilinen sentetik kumaştan imal edilen kıyafetler çok işinize yarayacaktır.

Yağış ihtimaline karşı dışa giyeceğiniz bir kıyafeti de ihmal etmeyin. Varsa soluyabilir, nefes alabilir uygun bir dış katman, yoksa şimdilik bir yağmurluk  önerilebilir.

Etkinlik sırasında rehberinizin giyim konusundaki hatırlatmalarına kulak verin.

Aksesuar:

Güneş gözlüğü, şapka, bere, eldiven gibi fazla yer tutmayan ama çokça faydalı malzemelerinizi kesinlikle her mevsim yanınıza alın. İnce bir bere ve ince bir eldiven vücud ısınızın korunması açısından oldukça faydalıdır. Üşüdüğünüz için değil, enerjinizi faaliyet boyu korumak için giyinmeniz gerektiğini unutmayın.

Yiyecek ve İçecek:

Karbonhidrat açısından zengin yiyecekler tercih edin, örneğin ekmek arası helva size ihtiyaç duyacağınız enerjiyi sağlayacak çok uygun bir yiyecek olabilir. Yürüyüşler sırasında rejim yapmayın, etkinliği bir iki elma ile geçirmeyi düşünmeyin. Emin olun, yediğinizden daha çoğunu harcayacaksınız, alacağınız her enerji birimine ihtiyacınız olacak. Yemeyerek riske girmeyin. Kumanyanız ekmek arası yiyecekler olabileceği gibi, sızdırmaz bir kutuda nefis bir barbunya da olabilir.

Etkinlikler sırasındaki temel yakıtınız sudur. En az 1,5  – 2 litre su tüketin. Bunun yanı sıra sıcak 1 litre içeceği de termosunuzda bulundurun,  yoksa ikramları geri çevirmeyin, size sağlayacağı keyif ve faydayı hayal bile edemezsiniz. Ayrıca çantanıza atıştırmalık, çerez tarzı yiyeceklerde alabilirsiniz.

bunlara ek olarak

+ varsa yürüyüş sopalarınızı (batonlarınızı)
+ fotoğraf makinenizi de yanınıza alınız.

Malzeme seçimi ve ihtiyaçların belirlenmesi tecrübe gerektirir. Bu konuda kendinize zaman tanıyın, acele etmeyin, işinize yaramayacak malzemeleri satın almayın. Yürüyüşler; yürüyüş arkadaşlarınızdan doğrusunu öğrenmek için iyi bir fırsattır.  Sorun, bilgilenin, deneyin öğrenin.

Lütfen Unutmayın

  • Doğa yürüyüşü ekstrem bir spor türüdür.  Bir takım hayati riskler içerir.
  • Doğada yürüyüş belli bir disiplin içerisinde gerçekleştirilir.  Yürüyüş disiplinine ve rehberinizin yönlendirmelerine kesinlikle uyun.
  • Ekibi riske sokacak davranışlardan kaçının, yardım etmek adıyla dahi olsa yapacağınız hareketlerin ekibinizi etkileyeceğini unutmayın, rehberin ve tecrübeli ekip üyelerinin bilgilendirmelerine kulak verin, gereksiz kahramanlıklar yapmayın.
  • Doğaya zarar verecek davranışlardan kaçının, yanınızda götürdüğünüz her türlü çöpü şehre geri getirin, bunlar organik olsalar dahi gittiğiniz ortamlarda bırakmayın, yanınızda en az bir adet orta boy kişisel çöp poşeti getirin.
  • Ekip olarak hareket etmeniz gerektiğini unutmayın, ekip arkadaşlarınıza yapabilmeleri, başarabilmeleri için zaman tanıyın, acele etmeyin, müdahale etmeyin, bırakın süreci yaşasınlar, onları her yerde size ihtiyaç duyacak duruma getirmeyin.
  • Grubunuzla birlikte ekip olarak hareket edin, gruptan ayrı hareket etmeyi düşünmeyin,  grubu bölmeyi düşünmeyin.Hızınız grubun o gün için en zayıf ve yavaş olanın hızıdır, zayıf olan sizde olabilirsiniz, grubun ve rehberin hızına uyun.
  • Dağlar sessiz ustalardır biz de onların sessiz öğrencileri, sessizce kendinize yürüyün, aşırı gürültüden kaçının.
  • Eve yalnızca fotoğraf kareleri getirin, çiçekleri koparmayın.
  • Keyif alın tadını çıkarın.

Saygılarımızla
Gezginder Teknik Kurul

Doğa Yürüyüşü Bilgisi, Eğitim Yazıları , ,

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir